Alla som har jobbat med Lean vet att eliminering slöseri eller ”Muda” är en central komponent.

Jag har under många år i fordonsindustrin jobbat med att minska slöseri under utveckling, framförallt på Scania. Man brukar lite skämtsamt säga att på Scania jobbar man med att utveckla och optimera processer och att det dessutom kommer ut lastbilar. Det är naturligtvis en överdrift men det ligger mycket i det. Stort fokus läggs på att hitta avvikelser i processer där resultatet inte blir som förväntat.

Att värma upp och skapa ett jämnt och behaglig klimat inomhus är en process som styrs av fastighetens styrsystem. Utomhustemperaturen översätts med hjälp av ett antal parametrar till hur varmt det ska vara på elementen. Det finns en väldig massa energi att spara genom att säkerställa att processen för uppvärmning fungerar optimalt. För att göra behöver man bara mäta hur resultatet (inomhustemperaturen) av den nuvarande processen (parametrarna i värmesystemet) skiljer sig från det förväntade, d.v.s. den önskade inomhustemperaturen.

Precis som i Lean handlar det om att tillföra precis den mängd energi man behöver, när man behöver den. Om du vill göra en insats för klimatet, både inne och ute, se till så att din process för uppvärmning av fastigheten fungerar som den ska.